Stormbestendig

Stormen Ciara en Dennis hebben aardig huisgehouden in Nederland. Dakpannen zijn van plek gewisseld, bomen hebben zich te ruste gelegd tegen gevels, tuinmeubilair is bij de buren op bezoek gegaan. Tijd om de verzekeringspapieren er bij te halen.

Leren leven

Storm en harde wind. De laatste jaren komt het steeds vaker voor. We zullen er mee moeten leren leven. Dat is op zich niet zo moeilijk, maar vraagt wel aandacht. Check de toestand van je dak, onderzoek (of laat onderzoeken) of bomen die bij eventueel omvallen schade aanrichten, fit genoeg zijn en zorg dat er geen losse voorwerpen rondom huis staan of liggen. En check je verzekeringspolis.

Tuin leegruimen

Een beetje wind neemt alles mee. Vooral in de tuin willen we nog wel eens iets over het hoofd zien omdat het ‘er altijd al staat’. Als er storm op komst is, is het echt raadzaam om even een blik in de tuin te werpen. Ook al zien de tuinstoelen er stevig uit, een goede storm zoals Ciara weet er toch raad mee. Tafels, barbecues, parasols (ook ingeklapt en in de hoes), kandelaars, lampjes, veranker het of haal ze naar binnen. Vaak vergoeden inboedelverzekeringen geen verloren gegaan losstaand tuinmeubilair.

Polisvoorwaarden

Het antwoord op de vraag wat nu eigenlijk verzekerd is in en rond het huis, is te vinden in de voorwaarden van de inboedel- en opstalverzekering. Die laatste is er grofweg voor schade aan je huis, erfafscheiding, rolluiken, open haard, vastgelegde vloer, brievenbus en een vaste barbecue. Een losstaande barbecue, een losgelegde vloer, gaskachel, tuinmeubelen en schade in de woning vallen onder de inboedelverzekering, zo stelt financieel medium Wegwijs in een artikel op internet. Daarin staat ook te lezen dat schade aan een schutting op de erfgrens maar voor vijftig procent wordt vergoed. De andere helft is voor de verzekering van de buurman/-vrouw.

Fotografeer

Met andere woorden, heb je schade, lees dan het polisblad goed door of neem contact op met je verzekeringsagent. Doe dit wel snel, voordat de schade erger wordt. Zorg bovendien voor goed bewijsmateriaal: maak duidelijke foto’s van de schade, noteer het tijdstip waarop de schade ontstond en ruim vooral niet meteen alles op. Mogelijk komt een expert kijken. Bij vragen of onduidelijkheden is bellen met je verzekeraar of verzekeringsagent raadzaam.